| ניתוח תחרויות הג'ודו בסידני
מאת ניל אולנקמפ המאמר נכתב במקור על ידי ניל אולנקמפ, ארה"ב, בעל אתר Judo Information Site והוא תורגם לעברית ברשות המחבר. אולימפיאדת סידני כבר מאחורינו, וכעת הזמן לבחון את התוצאות מנקודת מבט כוללת, ולתור אחר מגמות משמעותיות. 197 מדינות חברות בועד האולימפי הבינלאומי. מתוכן, 182 מדינות חברות באיגוד הג'ודו הבינלאומי. מתוכם, 90 מדינות שלחו ספורטאים שהשתתפו בתחרויות הג'ודו בסידני. מעניין לציין שרק חמש מדינות שיתפו ג'ודוקא בכל 14 קטגוריות המשקל: אוסטריה, ארה"ב, יפן, צרפת וקובה. גודל המשלחות היה מוגבל על ידי מערך הקריטריונים החדש של האיגוד הבינלאומי. מתוך 90 שהשתתפו, 25 מדינות "גרפו" את כלל 56 המדליות. יפן במקום הראשון עם שמונה מדליות, צרפת עם שש וקובה עם חמש. מאחר וכל מדינה רשאית להכניס מתחרה אחד בלבד לכל משקל, ובכל משקל יש אך ורק מתחרה אחד שלא נוצח כלל, הרי מן הראוי לבדוק את התחלקות מדליות הזהב בין המדינות השונות ולהשוות בין סידני לבין אולימפיאדות קודמות. לאורך כל ההיסטוריה של תחרויות הג'ודו באולימפיאדות, אף מדינה לא זכתה ליותר מדליות זהב מאשר יפן. עד עתה, עומדות לזכות יפן 24 מדליות זהב אולימפיות. אחריה ברשימה, צרפת עם 10 מדליות זהב. הטבלה הבאה מראה את שבע המדינות בעלות מירב מדליות הזהב האולימפיות בג'ודו.
בסיאול 1988 צורפו גם הנשים למשחקים האולימפיים. מאז היו עוד שלוש תחרויות והניתוח מתייחס לתחרויות אלו אשר מבטאות את העידן החדש בג'ודו הבינלאומי. מהתוצאות עולה בבירור כי השליטה של יפן הולכת ומתבססת. כפי שעולה מהטבלה הבאה, יפן זוכה כל פעם ביותר מדליות זהב, בעוד השארית מתחלקת בין פחות מדינות:
אנו למדים מהטבלה שני נתונים: א: יפן זוכה ביותר מדליות זהב ב: סך כל מדליות הזהב מתחלקות בין פחות מדינות גם התוצאות של אליפות העולם האחרונה תומכות במסקנה כי יפן משיבה לעצמה את השליטה בענף הג'ודו וכי פחות ופחות מדינות מצליחות להשיג מדליות זהב. למשל: באליפות העולם 1999, יפן זכתה בשמונה מדליות זהב, ורק 5 מדינות חוץ ממנה הצליחו לזכות בזהב. למרות שהמגמה הזו היא בעלת משמעות לג'ודו הבינלאומי, אין להתעלם מהעובדה כי גם המדינה המצליחה ביותר השיגה לכל היותר ארבע מדליות זהב מתוך 14 האפשריות באולימפיאדה אחת. זו הצלחה של 29%, וזה באופן מובהק הרבה פחות מההצלחה של יפן באולימפיאדה הראשונה בה היה ג'ודו, שעמדה אז על 75%! המשמעות היא שלמרות ההתבססות המחודשת של יפן, הג'ודו בכל זאת הפך לספורט בינלאומי ויפן לעולם לא תוכל להגיע שוב לשליטה שהייתה לה בעבר. בתקופה שבין אליפות העולם הראשונה בשנת 1956 ועד 1979, יפן זכתה ב72% - מכלל מדליות הזהב הן באליפויות עולם והן באולימפיאדות! התופעה הזו השתנתה באופן דרמטי משנות השמונים והלאה, ולמרות המגמה המחודשת של עליונות יפנית, אין זה משנה את העובדה כי כיום לכל מדינה יש סיכוי לזכות במדליית זהב בג'ודו. עד היום, 21 מדינות זכו במדליות זהב אולימפיות בג'ודו. בסידני, תורכיה נכללה לראשונה בקבוצה זו. יחד איתה נכללו: הולנד, ספרד, איטליה, סין (2), קובה (2) וצרפת (2). חמש מדינות אחרות זכו במדליות כסף: קוריאה, ברזיל, רוסיה, קנדה ואנגליה. ברור כי המדליסטים האולימפיים בג'ודו מייצגים כיום מדינות מכל חלקי העולם. ברור גם, כי למרות הכל, יפן עדיין ממשיכה להעלות את הרמה הכללית של תחרויות הג'ודו, ולמדינות האחרות לא נותר אלא לענות לאתגר ולהדביק את הרמה.
|